Oletko ruoan hotkija vai rauhassa nautiskelija?

09.08.2023
Yleensä kun syöt, hotkaisetko ruoan mahdollisimman nopeasti - vaikka mitään kiirettä ei olisi - ja kenties vielä niin, että ajatuksissasi olet jossain aivan muualla ja huomaat, että taas kerran tuli syötyä aivan liikaa? Vai suuntaatko täyden huomiosi kulloiseenkin ateriointihetkeen; ruoan väriin, tuoksuun ja makuun sekä omaan nälän tai kylläisyyden tunteeseesi, ja syötyäsi tunnet olosi juuri sopivan kylläiseksi ja tyytyväiseksi?

Tietoinen syöminen (mindful eating) tarkoittaa keskittymistä ateriaan tai syömiseen eli yksinkertaisesti ruokailuhetken rauhoittamista niin, että pystyy olemaan tietoinen jokaisesta suupalasta ja siemauksesta. Näin ehtii huomata kylläisyyden tunteen muodostumisen ja nauttia ruoasta kaikin aistein. Kun olet syödessäsi tietoisesti läsnä, saatat yllättyä, miten erilaiselta sekä syöminen että olotila aterioinnin jälkeen tuntuu! Tietoinen syöminen onkin erinomainen tapa harjoitella tässä hetkessä olemista ja siitä nauttimista. Alla muutama vinkki tietoisen syömisen kokeilemiseen.

  • Pysähdy ennen syömisen aloittamista. Hengitä sisään ja ulos muutaman kerran. Voit nimetä edessäsi olevat ruoka-annokset ja ruokajuoman mielessäsi.
  • Tee kaikki aterian aikaiset toimet hitaasti. Varaa aikaa jokaisen toimenpiteen suorittamiseen ja pane merkille omat tuntemuksesi niistä.
  • Kun kohotat haarukkasi tai leikkaat lihaa, kalaa tai kasviksia, pane merkille, miltä se tuntuu.
  • Kun laitat palan ruokaa suuhusi, pysähdy hetkeksi ennen kuin alat pureskella. Havainnoi ruoan makua ja koostumusta, ikään kuin maistaisit kyseistä ruokaa ensimmäistä kertaa.
  • Pureskele ruokasi huolellisesti. Syömistä voi hidastaa laskemalla ruokailuvälineet käsistäsi jokaisen suupalan välillä.
  • Tauota ateriointia vetämällä säännöllisin väliajoin tietoisesti syvään henkeä, ja kuulostele, kuinka täynnä vatsasi on.
  • Tuleeko mieleesi tiettyjä ajatuksia tai tunteita aterian aikana? Jos näin tapahtuu, pane myös ne merkille.
  • Kiinnitä huomiota olotilaasi lopettaessasi ateriointisi.

Ruokailetko yleensä jonkun ystävän tai kumppanin kanssa? Vai syötkö useimmiten yksin? Voi olla mielenkiintoista tarkkailla mieltäsi ja tuntemuksiasi, kun syöt vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa ja kun syöt yksin. Näitä syömisen aikana ilmeneviä ajatuksia ja tunteita voi kirjoittaa itselleen myös ylös. Kokeile halutessasi ruokailla tai juoda teetä myös täydessä hiljaisuudessa.

Tietoisesti syömällä kiinnitämme tarkemmin huomiota syömämme ruoan määrään ja laatuun. Samalla saamme mahdollisuuden aistejamme hivelevään rauhoittumisen hetkeen.

Lue lisää: Cheung, L. & Nhat Hanh, T. 2013. Maistele ja nauti. Tasapainoiseksi tietoisen syömisen avulla. Basam Books Oy. Helsinki.